Johannes Vermeer (1632 Ė 1675) "Het schildersatelier" 1666 - 1673

Het atelier.

Het jaar 2007 staat voor mij in het teken van de bouw, inrichting en ingebruikname van een nieuw atelier. Tijd om eens wat nader stil te staan bij wat een atelier nu eigenlijk voor mij betekend. Velen hebben een romantisch beeld van het atelier. Het is de plek waar kunst tot leven komt. Waar verf, penseelstreken en doek veranderen in kunst. Het laboratorium van creatieve geesten. Het atelier is een geheimzinnige plek. Is de kunstenaar nog steeds het eenzame genie uit de 19e eeuw of staat hij inmiddels met beide benen in het nu?
Het atelier kan namelijk alles en niets zijn. Heiligdom, strijdperk, jongenskamer, laboratorium, cocon, broedplaats, monnikencel of ontmoetingsplek.

Iedere kunstenaar heeft een fysieke ruimte nodig, of hij nu "in-situ"werkt of worstelt met verf op een wit doek. Uiteindelijk wordt alles echter bepaald door de ruimte in het hoofd waar de gedachten stollen en de inspiratie sluimert. Dat is het echte atelier.

Het begint dus allemaal bij de inspiratie, laten we zeggen in het hoofd. Inspiratie gaat over energie, over steeds opnieuw beginnen. Inspiratie betekent letterlijk inademen en is actief. Inspiratie hebben we nooit, we moeten haar dagelijks opnieuw verwerven. Inspiratie is eerder een houding dan iets wat we bezitten. Inspiratie is de voorwaarde voor een creatief proces. Inspiratie is er altijd, alleen hebben we niet altijd toegang tot deze bron. De vraag is hoe we toegang krijgen en houden tot deze bron. In essentie kan beeldend werk namelijk niet bedacht worden, je moet het doen, dan is het er, of misschien was het er al, maar nog niet zichtbaar.

Wat is nu de wisselwerking tussen deze geestelijke ruimte en de fysieke ruimte waarin het idee verbeeld wordt? Is het atelier het uitwendige brein van de kunstenaar? Tijdens het maken beÔnvloeden maken en denken elkaar namelijk voortdurend. De afgelopen jaren is er voor mij een voortdurende stroom van ideeŽn opgang gekomen. Om deze stroom (inspiratie?) te behouden is een plek waar ik op zijn minst een aantal van deze ideeŽn kan uitvoeren van essentieel belang. Het maken van beeldend werk brengt me namelijk op nieuwe ideeŽn, die op hun beurt weer nieuwe werken voortbrengen. De idee van waaruit ik vertrek is altijd abstract. Door tijdens het proces van het maken op mijn intuÔtie te koersen wordt dit idee en de bijbehorende werken steeds concreter.
De definitie van een kunstwerk als "de fysieke manifestatie van een denkproces" (zie "KunstKolom Gillian Carnegie" Simon Starling) spreekt mij dan ook erg aan.

Daarom wordt mijn werkplaats of atelier ook een studio. Het woord studio is afgeleid van het Italiaanse woord studiolo, een plek waar zowel gewerkt als gestudeerd wordt. (vita activa en vita contemplativa) Volgens Van Dalen is een studio naast de werkplaats van een kunstenaar een ruimte waar (artistiek) beeld en/ of geluid wordt opgenomen en bewerkt. Gezien de richting die mijn werk soms opgaat geen verkeerde associatie. (pagina video/ audio)

Mijn studio wordt een de plek waar ik werken en studeren wil combineren en waar ik ook de toepassingen van traditionele en moderne technieken wil combineren in de hoop dat dit nieuwe ideeŽn en beelden gaat oproepen.

Maar misschien is de werkplaats, of we het nu atelier of studio noemen ook wel van onder geschikt belang en speelt het echte leven zich buiten af.

Door de tijd heen is de diversiteit aan kunstenaars en de verschijningsvormen van de kunst alleen maar toegenomen, in ieder geval telkens veranderd. Daarom leek het me goed om eens binnen te kijken in een aantal (beroemde) ateliers. Een reeks waar ik hier een begin mee maak, maar die zich ongetwijfeld de komende tijd verder zal uitbreiden.
Chris21.02.07

Inmiddels heb ik mijn atelier (Studio34) een jaar in gebruik. Het eerste jaar ben ik nog heel erg bezig geweest met een optimale inrichting en het omvormen van een nieuwe werkruimte tot mijn werkruimte. Geleidelijk aan wordt het dat ook en is het een plek waar ik kan werken en studeren, oude- en nieuwe media naast elkaar kan toepassen.

Atelier Studio34 Buitenaanzicht

Atelier Studio34 Werkruimte

Atelier Studio34 Werkruimte

En voor deze website hou ik er een nieuwe rubriek "Binnen te kijken in een aantal (beroemde) ateliers" aan over. Een rubriek, die zoals dat gaat, zich steeds verder uitbereid.
Chris22.10.08

 

home tekenlog schilderijen ruimtelijk werk grafiek reprocitaat kunst kolom video/ audio fotografie tekeningen
contact