Gabriël Metsu ‘Moeder met ziek kind’
koortsoogjes van dit lieve, bleke kind
Lenze L. Bouwers
koortsoogjes van dit lieve, bleke kind
bij moeder met handen en arm op schoot,
Gabriël Metsu koos voor de rok rood
dat zomers gedempt blauw met wit verbindt;
koortsoogjes van dit lieve, bleke kind
zien de landkaart links niet; krui, Christus, dood,
worden achtergrondmuziek; wie zoekt vindt
koortsoogjes van dit lieve, bleke kind
Gabriël Metsu
Leiden 1629 – 1667 Amsterdam
Het zieke kind
Olieverf op doek, 32,2 x 27,2 cm ca 1665
Rijksmuseum, Amsterdam
Gabriël Metsu
Leiden 1629 – 1667 Amsterdam
Metsu was in Leiden waarschijnlijk leerling van Gerard Dou, die hem opleidde in de traditie van de leidse fijnschilders. Hij onderging echter ook de invloed van schilders als Steen, Ter Borch, De Hooch en Vermeer. In 1657 verhuisde hij naar Amsterdam. Hij schilderde vooral taferelen uit het dagelijks leven, soms met een moraliserende betekenis, maar heeft ook religieuze taferelen en stillevens geschilderd. Zijn schilderijen vallen op door een verfijnde techniek, een helder kleurgebruik en grote zorg voor de stofuitdrukking.
Deze voorstelling van een ziek kindis ongewoon in de 17e-eeuwse genre schilderkunst. Men heeft wel aangenomen dat in de uitbreiding van een kruisigingtafereel op het schilderij rechts achter een verklaring moet worden gevonden. Het schilderij zou dan niet zomaar een ziek kind voorstellen, maar de verbeelding zijn van de christelijke naastenliefde, de caritas.
In dit rondeel vestigt Bouwers onze aandacht op de tekening van de kruisiging die het kind niet kan zien: ‘kruis, Christus, dood’. Als het sterft, komt het dan toch nog goed?