Deel-Picasso

Deel-Picasso 

Picasso Pablo ‘Figure decoupee (Oiseau)’ ontwerp Pablo Picasso en uitvoering Carl Nesjar 1965

Picasso, Vondelpark

T. van Deel

Mijn schepper heeft mij ongewis gelaten,
ik ben een vogel noch een vis, ik ben
beton dat op wil vliegen, een tekening
rechtop gezet in het park en, zonbelicht,
tot voordeel van de wandelaar. Hij ziet mij
helder opgericht tegen de wisseling
der seizoenen, een scheppingsteken dat
zich nooit vergist, dat aldoor aanspoort
tot bewegen, blank lijnenspel gebracht
in de natuur en om van kunst te leren
de tijd in het voorbijgaan te verduren.

Figure découpée (l’ Oiseau), ontwerp Pablo Picasso en uitvoering Carl Nesjar, 1965

In de volksmond heet het beeld ‘de vis’ maar als je wat beter kijkt (let op de poten) blijkt het om een vogel te gaan. L’ Oiseau (de vogel) is de naam van het beeld in de catalogi.
Het beeld is in 1965 gemaakt door Carl Nesjar, een Noorse kunstenaar, op basis van een blikken beeldje van Picasso. Nesjar voerde het beeld uit in beton, en de lijnen zijn er in gegraveerd. Picasso was erg enthousiast over het beeld, maar heeft het voor zover bekend nooit in werkelijkheid gezien.
Het beeld werd in 1965 tentoongesteld in het Vondelpark als onderdeel van het 100-jarig jubileum van het park. Picasso schonk het beeld aan Amsterdam, een vriendendienst aan Willem Sandberg, directeur van het Stedelijk museum. Voorwaarde was wel dat het beeld blijvend tentoongesteld zou worden.

 

  Deel-Picasso 

  Deel-Picasso

Picasso Pablo ‘Figure decoupee (Oiseau)’ ontwerp Pablo Picasso en uitvoering Carl Nesjar 1965

In Rotterdam staat een naar uitvoering vergelijkbaar beeld van Picasso genaamd ‘Sylvette’ eveneens uitgevoerd door Carl Nesjar.

Sylvette was de muze van Pablo Picasso die hij in 1954 ontmoette toen Picasso al 73 jaar was. Sylvette fungeerde als model voor vele tekeningen, schilderingen en kleine bouwwerken van onder meer metaal.
Ook het gelijknamig gezandstraalde beeld (een betonnen tekening) van 7.5 m hoog en 4.5 breed in Rotterdam is op haar gebaseerd.
Rotterdam wilde in 1963 een betonnen sculptuur aanschaffen, maar door protesten van de bevolking kwam het beeld pas in 1971 in Rotterdam. Het beeld van Picasso, op basis van de betontechnieken van de Noorse kunstenaar Carl Nesjar, moest het moderne en vooruitstrevende karakter van de stad onderstrepen.
Het beeld stond oorspronkelijk op de hoek van het Weena en het Kruisplein, maar is in 2003 verplaatst naar de Westersingel en maakt deel uit van de Internationale Beelden Collectie en van Beeldenroute Westersingel.

Deel-Picasso Deel-Picasso

Deel-Picasso

Picasso Pablo beeld ‘Sylvette’ in Rotterdam

ontwerp Pablo Picasso en uitvoering Carl Nesjar 1965