Verwey-Vermeer-02

Verwey-Vermeer-02 
Johannes Verrneer Gezicht op Delft’ olieverf op doek. 98.5 x 118.5 cm. Omstreeks 1658

Delfse Vermeer , ziende naar Delft zoals hij het zal schilderen

Albert Verwey

‘Een stad aan de overkant,
met torens, poorten, daken,
Walschoeiingen en aken,
Wolkschaduw, zonnebrand.

Wij zien van de overzij
Het voegschrift in haar muren,
Haar koele kleurglazuren,
Haar verte en haar nabij.

Hoe overtreft haar glans
Haar spiegelschijn in ’t water! –
Straalt zo de Godsstad later
Tot schijn mijn stad van thans?’

Johannes Vermeer
Delft 1632 – 1675 Delft
Vermeer was zijn hele leven woonachtig in Delft, was daar ook betrokken bij de kunsthandel en had belangen in een herberg. Over zijn opleiding is niets bekend. Zijn vroege werk toont onmiskenbaar invloed van het werk van de Caravaggisten, Utrechtse schilders die de Italiaanse schilder Caravaggio navolgden. Daarna ontwikkelde hij een eigen stijl in ingetogen interieurscènes, die samen met het werk van onder andere Pieter de Hooch kenmerkend zouden worden voor de zogenaamde Delftse School. Behalve figuren in interieurs heeft hij een aantal stadsgezichten geschilderd: het Straatje en het Gezicht op Delft.
Er zijn slechts een dertigtal schilderijen van hem bekend. Zijn werk kwam na eeuwen van vergetelheid pas in de 19e eeuw weer in de belangstelling.

Vermeer heeft slechts tweemaal een stadsgezicht geschilderd: het bekende Het straatje in het Rijksmuseum en dit indrukwekkende Gezicht op Delft, dat ook door het formaat een uitzondering is in zijn werk. Het schilderij verbeeldt Delft gezien van de overzijde van de Delftse Schie, met links de Schiedamse en rechts de Rotterdamse Poort. Verwey presenteert zijn gedicht als een innerlijke monoloog van de schilder. Deze stelt vast, dat de werkelijkheid van de stad veel mooier is dan de weerspiegeling ervan in het water en vraagt zich af of analoog daaraan op eenzelfde manier het hemelse Jeruzalem eens zijn Delft zal overtreffen. Behalve Albert Verwey en Willem van Toorn schreef o.a. J.J.A Mooij een gedicht op Gezicht op Delft.

Johannes Verrneer 1632 – 1675 Delft
Gezicht op Delft
Olieverf op doek. 98.5 x 118.5 cm. Omstreeks 1658
Mauritshuis. Den Haag

 
Handtekening van Johannes Vermeer