Tentoonstellingen
2015 (mei – okt.) Expositie ‘De keuze van …’ in architectuurcentrum Maekeblijde te Houten.
2013 (jan. – feb.) Gedicht ‘gezichtsbedrog‘ is opgenomen in de tentoonstelling ‘Een ode aan ‘Meisje met de parel’ in gedichten’ in de Bibliotheek Centrale in Den Haag
2012 (juni) Expositie ‘Vlaggen voor Buitenplaatsen’ in het paviljoen Beerschoten te Bilthoven.(zie ook en de toelichting bij het winnende ontwerp)
2012 (april) Expositie ‘De keuze van …’ in cultuurhuis Schonenburg te Houten.
2012 (januari) Het gedicht ‘Twitter – de echo’s van de #eeuwigheid – ‘ is genomineerd voor de Turing Nationale poëzie wedstrijd 2011 en samen met de andere genomineerden opgenomen in de bundel ‘De Toverhazelaar’ . Info. Turing nationale poëzieprijs  2011, Juryrapport 2011 en Juryrapport 2011(2). In de Volkskrant van woensdag 25 januari 2012 besteed juryvoorzitter Ramsey Nasr in zijn artikel ‘De prijs van poëzie’ uitgebreid aandacht aan de Turing nationale poëzie prijs, op pagina 2 wordt ook het gedicht ‘Twitter’ besproken: Volkskrant van 25 januari 2012 pagina01 en pagina02.
2011 (nov.) Project ‘Danser in Beeld’ Theater aan de Slinger Houten.
2011 (juli) Prijs voor de mooiste haiku van zen.nl Zie uitslag.
2011 (mei) Groepsexpositie “Expeditie2011” in de bibliotheek en kunstuitleen Lek en IJssel te Houten.
2010 (sept. – nov.) De video “Te-Still-Te” is te zien via de website van museum SCHUNCK te Heerlen. In het kader van de expositie “the anarchy of silence, john cage and experimental art”.
2010 (juli – aug.) Publicaties in Houtens huis-aan-huisblad ’t Groentje (drie voorbeelden). Gedicht en tekening Kleine pimpelmees, Gedicht en tekening Gaai, Gedicht en tekening Boomklever
2010 (juni – okt.) ZieZeVliegen PoëziePosters in activiteitencentrum Markant.
2010 (juni) Deelname aan de Houtense kunstfietsdagen. Impressie van het muziek, poezie en video programma ‘Terra Incognita’
2010 (mei) Marokkoweek. Een gezamenlijke expositie met de Marokkaanse kunstenaar/fotograaf. El Houcine Baladi (kijk onder rubriek ‘kunstenaar’) ‘Two of a kind’ video impressie van deze expositie.
2009 (juli) Groepsexpositie “Art Exhibition Europa Cantat XVII” in de Jaarbeurs te Utrecht. (Klik hier voor een toelichting op de tentoongestelde tekeningen.)
2009 (juni) Deelname aan de Houtense kunstfietsdagen. (Klik hier voor een impressie van de installatie Sound and Vision)
2009 (maart) Groepsexpositie “Expeditie2009” in de bibliotheek en kunstuitleen Lek en IJssel te Houten. (zie juryrapport)
2009 (januari) Groepsexpositie in het Provinciehuis te Utrecht. (zie ook artikel in de Pyloon)
2008 (oktober) Groepsexpositie in het “Theater aan de Slinger” te Houten.
2008 (juni) Vertoning van de video ‘Sybille’ als opening van de Houtense kunstfietsdagen, waarbij de muziek bij deze video live is uitgevoerd door een saxofoonkwartet. (zie video)
2008 (juni) Deelname aan de Houtense kunstfietsdagen
2008 (mei) Groepsexpositie “Expeditie2008” in de kunstuitleen Utrecht. Tijdens deze expositie is de video Nightvision bekroond met de 2e prijs (zie juryrapport en videoportret RTV-Utrecht)
2008 (april) Groepsexpositie “Expeditie2008” in de bibliotheek Lek en IJssel. (zie toelichting)
2008 (maart) Deelname aan de Houtense cultuurnacht. 
2008 (januari) Installatie “De doos van Pandora” tijdens het evenement “Gluren bij de Buren” in Houten.
2007 (juni) Deelname aan de Houtense kunstfietsdagen. (zie artikel Trefpunt 27.06.07)
2007 (maart) Deelname aan de Houtense cultuurnacht.  
2007 (feb. – maart) Groepsexpositie in de Centrale Bibliotheek en Kunstuitleen te Utrecht.
2006 (juni) Deelname aan de Houtense kunstfietsdagen. (zie artikel Trefpunt 21.06.06)
2006 (maart) Deelname aan de Houtense cultuurnacht.
2005 (juni) Groepsexpositie in theater De Kom te Nieuwegein.
2005 (juni) Deelname aan de Houtense kunstfietsdagen.
2005 (januari – maart) Tentoonstelling “BIJ NOOD – BREEK GLAS” in het gebouw De Vijver in Driebergen.
2004 (juni) HKU Festival, groepsexpositie in de Jaarbeurs Utrecht.
2003 (november) Groepsexpositie en kunstveiling georganiseerd door de Lions club Houten.
2003 (juni) Groepsexpositie “CURRY” in de academiegalerie, Minrebroederstraat 16 Utrecht.
2002 (oktober – december) Tentoonstelling “Nature is Nature” in “Het Gebouw” Vondellaan 30 Utrecht .
2002 (september) Installatie ‘CELL’ in de toren van de hervormde kerk aan het Plein in Houten.
2002 (mei) Groepstentoonstelling bij het Utrechts Centrum voor de Kunsten, Domplein in Utrecht.
2001 – 1992 Jaarlijkse eind expositie van Artibus aan de Verlengde Hoogravenseweg te Utrecht.
 
Opleidingen en Prijzen
2015 (november) Het Japans Bureau voor Toerisme heeft een van mijn columns beloont met een reis naar Japan, zie blog Japanthroughoureyes.
2015 (april) Het gedicht ‘Licht‘ is genomineerd voor de Maerlantpoezieprijs 2015
2013 (januari) Het gedicht ‘geheugenkunst‘ is genomineerd voor de Uilenspiegelpoezieprijs 2012 en opgenomen in de bundel ‘Uilenspiegel 2012’
2012 (juni) Ontwerp voor een nieuwe vlag voor landgoed Zuylestein is bekroond en wordt in september ingebruikgenomen als nieuwe ‘huisvlag’ voor dit landgoed.
2012 (januari) Turing Nationale poëzie wedstrijd 2011, eervolle vermelding voor het gedicht ‘Twitter – de echo’s van de #eeuwigheid – ‘
2008 (mei) Tijdens de expositie “Expeditie2008” is de video Nightvision bekroond met de 2e prijs (zie juryrapport en videoportret RTV-Utrecht)
2008 (april) Genomineerd voor de publieksprijs “Expeditie2008” van de Utrechtse kunstuitleen. 
2007 (februari) Juryprijs van de Utrechtse kunstuitleen voor de video “Door de ogen van Rembrandt” – zie rapport van de jury –
2003 – 2001 Opleiding tot docent beeldende kunst en vormgeving aan de Hogeschool voor de kunsten te Utrecht.
2001 Artibus prijs voor Ruimtelijk werk
2000 – 1992 Diverse opleidingen bij Artibus Utrecht (o.a. Basiscursus beeldende vormgeving, cursus beeldend werken, keramiek, aquarelleren, modeltekenen)
1995 Eervolle vermelding in de categorie ruimtelijk werk
1992 Artibus prijs voor Ruimtelijk werk
 
Publicaties
2015 (april) Het gedicht ‘Licht‘ is opgenomen in de bundel ‘Licht’ (een uitgave van kunstspoor Noord-Beveland)
2013 (januari) Het gedicht ‘geheugenkunst’ is genomineerd voor de Uilenspiegelpoezieprijs 2012 en opgenomen in de bundel ‘Uilenspiegel 2012’
2012 (november) Het gedicht ‘Twitter – de echo’s van de #eeuwigheid – ‘ is  opgenomen in ‘De scheurkalender van de poezie 2013‘ onder redactie van Chrétien Breukers
2012 (juni) Het gedicht ‘ballon met maan en sterren’ is opgenomen in de verzamelbundel ‘Koken met eigen woorden'(2012) in deze bundel staat ook het gedicht ‘Vaas genaamd‘ van Inge Boulonois geschreven bij het schilderij ‘Vaas Kan Alles
2012 (april) Het gedicht ‘de Venus van het kristallen paleis’ is opgenomen in de verzamelbundel ‘De 18de Poezieprijs’ (2012)
2012 (januari) Het gedicht ‘Twitter – de echo’s van de #eeuwigheid – ‘ is  opgenomen in de bundel ‘De Toverhazelaar’ (2012).
 
 
Werk in het bezit van diverse particuliere collecties en in de collectie van het Grafisch Lyceum Utrecht. 
Op projectbasis werkzaam als docent beeldende vorming en kunstgeschiedenis bij Ars Peintura in Houten, schildervereniging “Drieluik-Dome” in Bunnik, bij KunstAanbod Houten en bij Kunst Centraal Utrecht. Meer werk te zien op de site Kunst om de Hoek . Zie ook pagina op YouTube.

Juryrapporten

Naam kunstenaar: Chris den Engelsman
Titel kunstwerk: “Te-Still-Te”
Lokatie: Kunstuitleen Houten
Datum: 17 maart 2009

Jury: Jeroen Hermkens en Trix Arensman

Presentatie:
De kunstenaar onderscheidt van de andere kunstenaars zich door de keuze voor de video opname. Zeer goed gepresenteerd met het verhaal erbij. Het komt helaas hier bij de Kunstuitleen niet goed over, maar daar kan de kunstenaar niets aan doen.

Originaliteit:
Het is alleen al door het gevarieerd materiaalgebruik en de presentatie bijzonder origineel.

Materiaalgebruik:
De jury vindt het werk moeilijk om te beoordelen. De manier van werken is niet zo goed terug te zien in het beeld. Het zijn abstracte vormen, kleuren en geluiden die overkomen als een continu aanwezige achtergrond. Als autonome kunstvorm heeft het net te weinig zeggingskracht.

Motivatie: Mooie motivatie met duidelijk verhaal over de inspiratie

Advies: Maak een duidelijker beeldverhaal. Verval niet in mooie effecten en aaneensluitende beelden. Probeer een compositie of opbouw te maken in je ‘film’.

Naam kunstenaar: Chris den Engelsman

Titel werk: NightVision

Het werk is ongrijpbaar. De vormgeving bestaat uit tekeningen die gevolgd worden door een zaklamp en in elkaar over gaan. Het is een onrustig beeld en dat komt overeen met zijn onderwerp. Het verbeeldt de onrust die de wereld uitstraalt. Het werk heeft door de fragiele tekeningen en indringende manier van filmen een sterke emotionele uitstraling. De jury vindt het zeer bijzonder dat de kunstenaar zijn beeld van de omgeving met traditionele en moderne technieken weergeeft en samenvoegt.

~~~~

‘Intangible’ is the qualification that comes to mind when confronted with Chris den Engelsman’s work. Its form is constituted by drawings traced by a torch, the images slowly blending. This creates a restless effect, matching the work’s topic, which expresses the restlessness of the world around us. The fragility of the drawings and the intense filming technique give the work a very strong emotional quality. The jury has a high regard for the artist’s attempt at rendering and matching his view of his surroundings using both traditional and modern technical means.

(…) We hebben ons eensgezind, laten leiden door de mooie en eigentijdse interpretatie van het zelfportret. Het gaat om een verbeelding waar je als toeschouwer ook nog een beetje moeite voor moet doen. De ogen een beetje toeknijpen en het werk op afstand bekijken, dragen bij aan de schoonheid van deze compositie.
En we kijken niet naar een specifiek portret maar we worden als het ware meegenomen langs alle zelfportretten van Rembrandt. De maker gebruikt kleurenstalen en verbindt ze aan de oogpartijen van alle zelfportretten. We worden opgezogen door een kijkervaring waarin we van duister naar helder of juist omgekeerd, van scherp verlichte beelden naar sombere passages glijden. Wat steeds opvalt is de kracht van het licht en de verschillen in lichtintensiteit die Rembrandt er, afhankelijk van de periode, inbracht.
We vonden het uiters boeiend om “opgezogen” te worden door de blikken van deze bijzondere schilder, een ervaring die wat ons betreft de hoofdprijs verdient. (…)

~~~~

(…)
The judges were unanimous in their willingness, strongly suggested to them by this work, to be led into this beautiful and contemporary interpretation of the self portrait. Even so, the spectator is expected to make his own contribution by making the effort of consciously focusing and training the eye on the work, thereby personally adding to its beauty.
The work’s aim is not to present one single self portrait, but to take the viewer by the hand presenting all Rembrandt self portraits. The artist uses colour patterns in order to establish a link between all eye images of all self portraits. The viewer is sucked in, experiencing moving from dark to bright and vice versa, from sharply lit to dark shadowy passages. This technique in fact highlights the strength of the light and the range of light intensities applied by Rembrandt in different periods of his oeuvre.
The judges admit to being excited by having the gaze of this exceptional painter absorb them, an experience they feel should be awarded with the exhibition’s ‘first prize’.
(…)