Tekeningen zijn het uitgangspunt van mijn werk. De dingen die om mij heen gebeuren, grijpen mijn aandacht en die leg ik eerst in een tekening vast. Daarna kan er een volgende stap komen. Dit kan een schilderij zijn of een ruimtelijk werk, maar ook een korte video. Als voorbeeld noem ik hier de tekeningen van het ginkgoblad en de schilderijen en het ruimtelijk werk. Deze tekeningen zijn te zien in de rubriek Tekeningen voor 2004.

Na deze periode begon ik mij te bezinnen op wat beelden voor mij betekenen, ik wilde weten wanneer thema’s en motieven weer terugkomen. Dit is een lange fase geweest die ik uitgebreid gedocumenteerd heb in mijn Tekenlog.

Op dit moment werk ik gerichter. Ik proef nauwkeuriger wat mij aangrijpt en werk dit thematischer uit. De tekeningen die hier uit voortkomen, staan duidelijk aan de basis van verder werk, vooral audio-visuele kunst. Deze tekeningen zijn veelal in inkt uitgevoerd. Dit werk staat hier meteen onder. Het is chronologisch geordend, via de onderstaande pagina’s kunt u rechtstreeks door klikken.

Het meeste werk op deze site is te koop, neem contact op voor nadere informatie.

Vroegere kaartenmakers gebruikten deze term voor ‘onbekend gebied’ gebied dat nog niet in kaart gebracht of gedocumenteerd was. Vaak aangeduid met de term ‘Hic sunt dracones’ – ‘Hier zijn draken’-. Het onbekende was het gebied van de fantasie(dieren). Tegenwoordig wordt de term in metaforische zin gebruikt voor een onverkend object of onderzoeksgebied. Voor mij zijn het de kaarten van de gebieden waar de Odysseia Zeelandia zich afspeelt. Wanneer we goed kijken zien we onze held in gevecht met cyclopen, tovenaressen, sirenen … en draken? Zie ook de installatie Sound and Vision als onderdeel van het project Odysseia Zeelandia.

ZieZeVliegen serie

ZieZeVliegen is begonnen met een serie (vogel) gedichten van dichteres Marloes Hooimeijer. Met veel plezier heb ik hierbij illustraties gemaakt (en nog) in kleur en in zwart/wit. Zoals dat gaat kwam van het een het ander, gingen de vogels ruimte innemen en uiteindelijk ook bewegen.
De ZieZeVliegen in beweging-serie kunt u via de onderstaande video’s bekijken
Change NO color (2010): https://www.youtube.com/watch?v=wD2X5KJrzoE
Birds of a Feather -colour together- (2010): https://www.youtube.com/watch?v=fx7dmFv0NoE

ZieZeVliegen – In Kleur

ZieZeVliegen – Zwart wit

Fragments

De video “fragments” is gebaseerd op een groot aantal inkttekeningen zoals opgenomen in het tekenlog. Deze inkttekeningen zijn op hun beurt weer gebaseerd op krantenfoto’s. Beide projecten vormen een onderzoek naar de wijze waarop de actualiteit tot ons komt en onze waarneming daarvan. Daarnaast loopt mijn onderzoek naar het in beweging zetten van tekeningen ook weer als een rode draad door dit project.

 

Aanvankelijk waren de foto’s vrij willekeurig gekozen, politiek, sport, showbusiness, rampen en oorlogssituaties als kwam aanbod. Geleidelijk ben ik meer in gaan zoomen op deze laatste twee. Waarbij naast het menselijk drama het beeldende aspect voor mij natuurlijk altijd zeer belangrijk bleef. Een van de dingen die me zowel vanuit het drama als beeldend erg troffen waren de foto en videobeelden zoals die gemaakt worden met zogenaamde nightvisioncamera,s. Dit heeft zijn weerslag gevonden in de serie Nightvision tekeningen. Momenteel werk ik aan een video die weer op deze tekeningen gebaseerd is. Wordt vervolgd dus …

Nightvision

De video NightVision is gebaseerd op een serie inkttekeningen gemaakt naar aanleiding van beelden uit de actualiteit. Krantenfoto’s, televisiebeelden en het worldwideweb dienden als inspiratiebron.

Door al deze nieuwsbronnen, die 24/7 beschikbaar zijn, zouden we gemakkelijk de illusie kunnen krijgen dat we bekend zijn met de actualiteit en realiteit overal op de wereld.
Echter evenals de militairen die de werkelijkheid door hun nachtkijkers waarnemen, zien ook wij slechts details. De beelden zijn snel, vluchtig, nerveus, dreigend. We weten niet wat we zien en wat er vervolgens gaat gebeuren. We tasten bijna letterlijk in het duister.

 

Gamescape

De video Gamescape is gebaseerd op een serie van tien tekeningen op groot formaat (110 x 75). De video geeft de tekeningen ritme geluid en beweging.
In de video (en tekeningen) zijn beelden uit de actualiteit (te vaak oorlogssituaties dus) gecombineerd met beelden uit de populaire cultuur (games, reclame) maar ook met beelden uit de klassieke oudheid.

Dit haalt de beelden uit de directe actualiteit – maar heeft hier nog steeds een duidelijke relatie mee – en laat meer zien van het universele menselijke drama achter de actualiteit. Soms herkenbaar en soms in een meer droomachtige voorstelling.

Zo wordt ook ‘onze’ actualiteit onderdeel van het grote menselijk te kort.

PicturePoster

Tekeningen algemeen (< 2004)